VODIČ ZA IZBOR SISTEMA

VIDEO NADZOR

Sistemi video nadzora se sve više koriste u sigurnosnim sistemima i to sa dobrim razlogom. Čak i samo prisustvo video kamera odvraća potencijalne provalnike od krađe. Moguće je takođe otkrivanje opasnosti u ranoj fazi. Odgovarajuća i brza intervencija omogućiće smanjenje štete. Imajući u vidu povećan broj provala i mogućnost gubitaka, video nadzor je izuzetno značajan i ekonomičan način poboljšanja bezbednosti ljudi, objekata i imovine. Sistem video nadzora se može prilagoditi korisniku i njegovim potrebama. Video nadzor obezbeđuje potpunu danonoćnu vizuelnu kontrolu nad objektom i kada dođe do incidenta mogu se preduzeti odgovarajući koraci da bi se minimizirala šteta. Video nadzor poboljšava sigurnost i bezbednost, i koristi se od maloprodajnih objekata, industrijskih kompleksa do objekata javnih i državnih institucija.

Uvod u sisteme video nadzora

Na tržištu video nadzora postoje mnogobrojni tipovi rešenja i odabir onog rešenja koje zaista Vama odgovara, i po ceni i po kvalitetu, može biti zbunjujuće. Ono što je zaista istina je da je izbor prave opreme i instalacija mnogo lakši nego što to zaista mislite. Potrudićemo se da u ovom uputstvu/ vodiču opišemo što više stvari kako biste mogli da napravite pravi izbor.

Kvalitet video zapisa na standardnim analognim sistemima se sastoji od tri elementa:
• Rezolucije kamere
• Rezolucije i broja snimljenih frejmova
• Kvalitet monitora na kom se prikazuje video zapis.

Ova tri parametra su važna zato što će konačna rezolucija biti jednaka najslabijem od ova tri parametra. Jedan primer bi bio recimo korišćenje kamere od 600 TV linija, a snimanje u visokoj rezoluciji 960H (960×540 TV linija). Kamera ne pruža dovoljnu količinu podataka kako bi snimač generisao čistu i jasnu sliku; rezultat ovoga bi bio nejasan video zapis. Suprotno ovom slučaju, ukoliko biste koristili kameru visoke rezolucije (960H), a snimali u nekoj nižoj rezoluciji, kvalitet slike koju kamera pruža bi bio poništen zato što snimač ne bi mogao snimiti sve pružene podatke. Da bi ostvarili najbolje performanse, trebalo bi obratiti pažnju i upariti rezoluciju kamere sa rezolucijom koju snimač može snimiti. Najviši kvalitet video zapisa koji se može ostvariti sa standardnim CCTV sistemima jeste korišćenje kamera od 800 TV linija i snimača koji mogu ostvariti snimanje u rezoluciji 960H pri 25 frejmova u sekundi.

Poslednji element sistema video nadzora koji mnogi korisnici zanemaruju jeste monitor. Svi snimači obezbeđuju VGA/HDMI izlaz ka monitoru, tako da bi i monitor trebao imati neki od ova dva ulaza, kako bi se dobio najbolji mogući rezultat.

Važna napomena prilikom izbora monitora – Veći monitor nije i bolji monitor ! 

Na tržištu postoji dosta velikih monitora po pristupačnim cenama. Ali, imajte u vidu da kod analognih sistema postoji granica, a to je broj linija koje sistem može isporučiti. Činjenica je da slika sa analognog sistema video nadzora izgleda mnogo bolje na monitoru dijagonale 22”, nego na monitoru dijagonale 32”. Zašto? Zato što se video zapis razvlači preko celog ekrana. Kod analognih CCTV sistema se preporučuje korišćenje monitora čija dijagonala ne prelazi 22”, a u našem asortimanu možete pronaći mnogobrojne monitore koji će Vaš sistem video nadzora učiniti najboljim.

Snimanje tokom noći ili u uslovima slabijeg osvetljenja 

Analogne CCTV kamere koje poseduju ugrađene infracrvene diode predstavljaju ekonomično rešenje za praćenje tokom dana i tokom noći. Kamere automatski prelaze iz dnevnog u noćni režim rada kada nivo osvetljenja padne ispod određenog nivoa. Zahvaljujući najnovijim tehnologijama koje se integrišu u modele kamera koje možete pronaći u našem bogatom asortimanu (kao što su takozvane pametne infracrvene diode), slika u noćnim uslovima je odličnog kvaliteta, a čistoća slike je na visokom nivou, tako da se i u noćnim uslovima može prepoznati lik osobe na određenoj udaljenosti.

HDCVI – HD preko koaks kabla

HDCVI predstavlja budućnost video nadzora. To je najnovija tehnologija u razvoju modernih CCTV sistema koji velikom brzinom menjaju dosadašnje analogne sisteme i zamenjuju ih slikom visoke rezolucije i neuporedivo boljeg kvaliteta.

Tehnologija se zasniva na prenosu slike visoke rezolucije preko koaksijalnih kablova, tako da je veoma lako zameniti postojeći analogni sistem i u mnogome unaprediti kvalitet i jasnoću slike i video zapisa.

Za razliku od analognih kamera gde je glavni parametar bio broj linija, kvalitet HDCVI kamera se meri brojem piksela. U odnosu na analogne sisteme video nadzora to izgleda ovako:

• Analogne 960H kamere mogu emitovati sliku u rezoluciji 960×540

• HDCVI kamere od 1 i 1,3 megapiksela, sliku mogu emitovati u rezoluciji 1280×720

• HDCVI kamere od 2 megapiksela, sliku mogu emitovati u rezoluciji 1920×1080.

Kao što vidite, HDCVI kamere poseduju dosta veću rezoluciju slike u odnosu na standardne analogne kamere. Snimanje ovakvih rezolucija obezbeđuje visoku jasnoću slike i omogućuje dodatnu opciju zumiranja snimljenog video zapisa.

Treba imati u vidu da snimanje ovakvih rezolucija potražuje i veći kapacitet hard diska, tako da se prilikom kreiranja sistema i ovaj parametar treba uzeti u obzir.

Rezolucija snimanja se zasniva na terminima koje ste verovatno već čuli, a to su 720p i 1080p. Rezolucije snimanja su :

• 720p = 1280×720 piksela
• 1080p = 1920×1080 piksela

IP – HD preko mreže

IP kamere predstavljaju odgovor računarske industrije za rešenjima za video nadzor. Zasnovane na računarskoj i mrežnoj tehnologiji, one imaju sasvim drugačiji metod funkcionisanja od standardnih analognih ili HDCVI sistema video nadzora. Koriste drugačije tipove instalacija, metode transmisija, ali zahtevaju viši nivo poznavanja računarskih mreža da bi se pustile u rad. IP sistemi su kompletno digitalni – slika se digitalno generiše i šalje se putem mreže u digitalnom obliku.

Postoji mnogo tipova i informacija koje se tiču broja megapiksela i rezolucije IP kamera. Najniža rezolucija IP kamera iznosi 640×480 piksela (VGA rezolucija), dok je trenutno najviša rezolucija IP kamere 12 megapiksela i iznosi 4000×3000 piksela (rezolucija koja je veća čak i od najnovije 4K rezolucije). Ovaj model kamere možete pronaći samo u našem asortimanu opreme.

 

Jasnoća slike koju emituju IP kamere je ista kao i kod HDCVI sistema, dok su neke od najčešćih rezolucija prikazane u sledećoj tabeli.

 

 

Broj megapiksela Naziv rezolucije Broj piksela
0,3 VGA 640 x 480
0,4 D1 720 x 576
1,3 720p 1280 x 720
2,0 1080p 1920 x 1080
3,0 QXGA 2048 x 1536
4,0 WQXGA 2560 x 1600
5,0 QSXGA 2560 x 2048
8,0 4K 3840 x 2160
12,0 4K* 4000 x 3000

Takođe, važan parametar koji će određivati ukupan kvalitet slike koju IP kamera emituje jeste takozvani bitrate odnosno broj bitova po sekundi koju kamera emituje. Svaka kamera poseduje mogućnost podešavanja broja bitova koji osim što određuje konačan kvalitet slike, određuje i dužinu snimanja, odnosno potrebu za hard diskom. Korišćenjem broja bitova kao parametra jednostavno možemo izračunati koliko će dugo sistem video nadzora snimati, odnosno koliki će kapacitet hard diska biti potreban da bi zadovoljavao vaše potrebe.

Različite tehnologije sistema za video nadzor

Analogni sistemi video nadzora

CCTV je skraćenica od Closed Circuit TV ili u prevodu televizija zatvorenog kruga. Ovo je najstarija tehnologija i tokom godina je imala mnogo nadogradnji i unapređivanja. Rezolucija koju ovi sistemi emituju je ograničena, a sve zbog tehnologije koja se koristi prilikom implementacije. Maksimalna rezolucija koju analogne kamere mogu emitovati jeste 800 TV linija. Sve kamere koje se nalaze u našem bogatom asortimanu nude ove najbolje performanse. Kao dodatak ovome jeste i najviši nivo snimanja o kome smo već govorili, a zove se 960H i nudi format za snimanje 960×540 piksela. Svi snimači koje možete pronaći u ovom katalogu podržavaju snimanje u ovoj rezoluciji. Ova tehnologija je dobra, sa sobom nosi niske troškove, a veoma je stabilna.

HDCVI sistemi video nadzora

HDCVI predstavlja skraćenicu od High Definition Composite Video Interface. Kao što smo već napomenuli, ovo je nova tehnologija koja nudi ekonomičan metod emitovanja FULL HD video signala. HDCVI probija granice analognih CCTV sistema i nudi mogućnost emitovanja FULL HD kvaliteta slike putem koaksijalne instalacije. Ovo je jedan vid mosta između analogne tehnologije i skupljih IP mrežnih sistema za video nadzor.

IP mrežni sistemi video nadzora

Mrežna tehnologija i tehnologija zasnovana na IP protokolu nudi najfleksibilnije dizajniranje sistema za video nadzor. Softver je veoma složen i omogućuje povezivanje, pregled i snimanje IP kamera koje se nalaze na različitim lokacijama. Ova tehnologija zahteva viši nivo poznavanja računarskih mreža, ali zato pruža mnogobrojne mogućnosti povezivanja i umrežavanja, čak i putem bežične konekcije. Kao što smo već rekli, kamere predstavljaju kompletna digitalna rešenja, a signal se šalje putem LAN mreže. Kamere se, osim putem mrežnih komutatora, mogu povezivati čak i direktno na uređaj za mrežno snimanje koji se zove NVR (eng. Network Video Recorder) preko mrežnog kabla putem koga će istovremeno dobiti i napajanje (PoE).

Hibridni i Tribrid sistemi za video nadzor

Pomenute tehnologije standardno nisu u mogućnosti da se međusobno povezuju. Na primer, ne možete koristiti HDCVI kameru na standardnom analognom snimaču. Međutim, uvek postoje izuzeci. Neki modeli snimača su takozvani hibridni snimači, dok najnovija tehnologija sa sobom uvodi i termin tribrid.

Hibridni snimač predstavlja spoj dve tehnologije i obično se odnosi na spoj analognih i IP tehnologija video nadzora. Ovakvi snimači u mnogome olakšavaju nadogradnju postojećih sistema i uvođenje novih tehnologija, čime se dobija unapređeni kvalitet slike. Hibridni snimač će Vam omogućiti da spojite analogne kamere i IP mrežne kamere u jedan efektni sistem video nadzora. Hibrid će Vam omogućiti korišćenje ekonomičnijih analognih kamera na manje zahtevnim lokacijama, a takođe i upotrebu IP mrežnih kamera visoke rezolucije na mestima gde je potrebno dobiti visok kvalitet slike.

Tribrid snimač jeste uređaj koji je sa sobom donela HDCVI tehnologija. Kao što i sam naziv kaže, tribrid omogućuje da se u jedan sistem povežu kamere iz sva tri tipa pomenutih tehnologija, dakle analogne, HDCVI i mrežne IP kamere. O tribrid snimačima možete pročitati više u odeljku koji se bavi novim HDCVI sistemima za video nadzor.

Kako da odaberete pravu kameru za Vas?

Prvo pitanje: Da li će kamera biti unutra ili spolja?

Kamera za spoljašnju montažu se uvek može instalirati i unutra. Neki modeli kamera su samo za unutrašnju montažu, zato što nemaju stepen zaštite koji bi ih štitio od spoljašnjih uticaja (vlage, kiše, snega…), a naravno i hladnoće. Iz ovoga sledi da ukoliko želite zaštititi spoljašnji prostor, odmah trebate eliminisati kamere za unutrašnju montažu. Ukoliko se kamera treba koristiti za praćenje nekog unutrašnjeg prostora, možete slobodno odabrati i kameru koja se može instalirati i u spoljašnjim uslovima. U našem asortimanu možete naći širok spektar modela kako za unutrašnju, tako i za spoljašnju ugradnju koji mogu raditi u velikom rasponu temperatura.

Drugo pitanje: Koliko širok prostor kamera treba pratiti i koliko je udaljen konačni objekat koji se treba pratiti?

Ova dva parametra određuju tip objektiva koji će biti potrebno namontirati na kameru, kako bi kamera posmatrala prostor koji želite. Izbor željenog tipa objektiva je lak ukoliko razumete vezu između veličine objektiva i širine prostora koji želite pratiti. Pravilo je jednostavno:

Što je objektiv manje veličine, širina prostora koju kamera može videti se povećava.

Tabela ispod pokazuje da objektiv 3,6mm obezebeđuje dimenzije slike 13m x 9,5m ukoliko se objekat koji se prati nalazi 10 metara od kamere. Na istoj udaljenosti objekta od kamere, objektiv od 8mm pruža sliku dimenzije 5,5m x 4,2m. Kako objektiv od 8mm pruža manju širinu slike, objekat na daljini od 10 metara od kamere će izgledati veći i imaće više detalja u snimljenom video zapisu. Ukoliko poredimo ova dva objektiva, objektiv od 8mm bi bio „zum“ objektiv. Ovo bi objektiv od 6mm činilo pravim izborom ukoliko se objekat nalazi na desetak metara od kamere. Takođe, objektiv od 3,6mm bi bio pravi izbor ukoliko se objekat nalazi na 5 do 10 metara do kamere, zato što obezbeđuje veću širinu slike na manjoj razdaljini.

Koristeći ove informacije možemo zaključiti da su Vam potrebna samo dva parametra kako biste odredili željeni objektiv, a to su udaljenost kamere od objekta ili prostora koji želite nadgledati i širina prostora koji želite nadgledati. Na primer, ukoliko se željeni objekat ili oblast nalazi na 20 metara od kamere, a trebate nadgledati oblast širine od 8 metara do 10 metara, tabela će reći da je dobar izbor objektiv od 12mm.

Pogodnosti varifokalnog objektiva

U našoj paleti proizvoda se nalazi veliki broj modela koji imaju ugrađen varifokalni objektiv. Ovaj tip objektiva Vam dozvoljava da montirate kameru i tek onda podesite oblast koju želite pratiti. Korišćenjem varifokalnog objektiva možete podešavati veličinu slike odnosno praćene oblasti sve dok ne budete zadovoljni.

Treće pitanje: Da li želite da snimate noću?

Veliki broj kamera koje možete pronaći u našem asortimanu poseduju mogućnost praćenja slike u noćnim uslovima. Noćno praćenje omogućuju ugrađene infracrvene diode koje se automatski uključuju prilikom slabog osvetljenja i tako omogućuju kameri da vidi i u uslovima slabog ili nikakvog osvetljenja. Kamere sa integrisanim infracrvenim diodama predstavljaju najekonomičnije rešenje za praćenje slike i tokom dana i tokom noći. Na sledećoj slici možete videti razliku između dnevnog i noćnog prikaza slike.

Kamere se rangiraju prema daljini koju mogu videti u noćnim uslovima. Taj opseg se kreće od 20 metara do 100 metara, u zavisnosti od tipa kamera. Prilikom izbora kamere pokušajte da pronađete sredinu između prostora koji infracrvene diode mogu osvetleti u noćnim uslovima i udaljenosti objekta kojeg želite nadgledati. Novi modeli kamera sa mogućnošću rada u noćnim uslovima poseduju takozvane pametne infracrvene diode koje automatski prilagođavaju jačinu osvetljenja koju pružaju. Ovo je veoma bitno jer se jačina svetla prilagođava blizini odnosno daljini objekta koji nadgledate tako da praćeni objekat nikada neće biti “zabljesnut” svetlom u noćnim uslovima, odnosno biće jasno i oštro prikazan.

Snimanje registarskih tablica

Kako snimiti registarske tablice vozila korišćenjem CCTV kamera?

Jedna od čestih potreba korisnika jeste mogućnost identifikacije vozila na ili blizu oblasti koju obezbeđuju. Ovakva identifikacija je moguća ukoliko se pridržavate pravila i preporuka koje ćemo navesti u sledećem tekstu. Pravila se trebate pridržavati zato što je snimanje registarskih tablica jedan od najtežih zadataka koje sistem za video nadzor ima. Šta više, mnogo je lakše uraditi prepoznavanje lica nego snimiti registarsku tablicu. Ali, kao što smo rekli, preporuke koje ćemo navesti će Vam omogućiti da dobijete željene rezultate.

Šta sve trebamo uzeti u obzir?

Okruženje nam nameće nekoliko izazova koje trebamo razrešiti kako bi snimili registarske tablice sa vozila koje je u pokretu.

Brzina kretanja vozila

Prosečna brzina kretanja vozila je važan faktor prilikom montaže kamere. Najbolje je odabrati poziciju odnosno oblast gde vozila moraju sniziti brzinu ili se kretati što sporije. Ukoliko se vozilo kreće brzinom većom od 30 km/h tada bi izbor bio kamera HD ili FULL HD rezolucije sa 30 ili 60 frejmova po sekundi ili specijalno dizajnirana kamera sa kontrolama blende. Ukoliko je brzina kretanja vozila manja od 30 km/h onda bi izbor kamere bio mnogo lakši.

Lokacija kamere

Lokacija kamere u odnosu na putanju vozila je takođe veoma važan faktor. Ukoliko se kamera nalazi pod velikim uglom u odnosu na putanju kretanja vozila, nijedna kamera neće moći ostvariti potrebne rezultate. Najbolja lokacija kamere jeste ona koja omogućava kameri da direktno posmatra tablicu vozila (bilo sa prednje, bilo sa zadnje strane vozila, odnosno bilo da se vozilo približava ili udaljava od kamere). Najlakši način za proveru lokacije kamere jeste da parkirate vozilo na lokaciju na kojoj želite snimiti registarske tablice, a zatim otići do mesta gde bi kamera stajala. Ukoliko možete jasno pročitati tablicu vozila, ta lokacija bi bila odgovarajuća.

Specijalne kamere

Najčešća greška jesu zahtevi da jedna kamera radi posao koju trebaju raditi tri kamere. Jako često se traži da kamera obezbeđuje prilaz objektu, da može prepoznati lik osobe i da može prepoznati registarske tablice vozila. Svaki od ovih zadataka zahteva različit tip objektiva (odnosno fokalnu dužinu). Najčešće se kamera podešava da vidi što je šire moguće; u ovom slučaju se kompletno eliminiše mogućnost prepoznavanja registarske tablice, jer slika ne obezbeđuje potreban broj detalja. Tako da dolazimo do zlatnog pravila: Jedna kamera mora biti predodređena za prepoznavanje tablica i ništa više!

Bljesak od farova

Jedan od razloga zašto je prepoznavanje tablica zahtevan zadatak jesu farovi na vozilu. U noćnim uslovima kamera ima težak zadatak da balansira između mraka i jakog svetla farova vozila koje se približava kameri. Ovo se može rešiti na dva načina, a to su ili korišćenje kamere koja ima mogućnost regulisanja pozadinskog osvetljenja (BLC / HLC / WDR funkcije koje omogućavaju smanjenje svetla i izjednačavanje nivoa svetla na slici) ili pozicioniranje kamere tako da prati vozilo u odlasku. Zadnja svetla na vozilu prave mnogo manje odbljeska. Većina HD kamera se sa odbljescima od farova nosi veoma dobro, tako da je važno odabrati kameru sa nekom od gore navedenih funkcija, kako bi slika tokom noćnih uslova mogla zadovoljiti zahteve za prepoznavanjem tablica.

Izbor prave kamere

Prilikom izbora kamere koja treba zadovoljiti Vaša očekivanja, postoje dva parametra koja se trebaju uzeti u obzir:

• Udaljenost od kamere do mesta gde biste želeli izvršiti prepoznavanje tablice

• Širina slike na mestu prepoznavanja tablice.

Obe udaljenosti mogu biti zadovoljene korišćenjem varifokalnih objektiva. Varifokalni objektiv će Vam dozvoliti da nakon montaže kamere prilagodite širinu slike tako da se obezbedi slika koja je potrebna za prepoznavanje tablica.

Maksimalna preporučena širina slike zavisi od korišćene tehnologije video nadzora. Svaka tehnologija sa sobom nosi različite rezolucije snimanja. Tehnologije kao što je analogni CCTV obezbeđuju niže rezolucije zbog kojih će zahtevana širina slike biti manja, u odnosu na HD tehnologije kod kojih će širina slike biti znatno veća.

Radi maksimalnog učinka u sledećoj tabeli možete videti preporučene maksimalne širine slike u zavisnosti od korišćene tehnologije.

Pan-Tilt-Zoom kamere

Tipovi PTZ kamera

Postoji nekoliko tipova PTZ kamera, kao što možete videti na slici ispod. I dok je svaka od njih dizajnirana za konkretnu primenu, sve one funkcionišu na isti način: sve poseduju varifokalni objektiv koji se može kontrolisati sa udaljene lokacije, sve se mogu okretati 360 stepeni u krug i 180 stepeni gore/dole.

1. Kamera za spoljašnju montažu sa infracrvenim diodama velikog dometa
2. Kamera za spoljašnju montažu
3. Kamera za spoljašnju montažu u mini kućištu
4. Kamera za unutrašnju montažu
5. Kamera za unutrašnju montažu, za spušten plafon

Glavne karakteristike

1. Korisnički kontrolisane – PTZ kamere se mogu kontrolisati direktno korišćenjem tastature ili džojstika.

2. Softverski kontrolisane – Svi uređaji za snimanje kamera imaju ugrađen softver koji omogućuje upravljanje i podešavanje svake kamere zasebno.

3. Kontrolisane sa udaljene lokacije – PTZ kamere se mogu kontrolisati sa udaljene lokacije korišćenjem računara ili pametnog mobilnog telefona. U zavisnosti od tehnologije, to se može učiniti pristupanjem snimaču ili pristupanjem direktno kameri.

4. Automatske ture – Kamere se mogu podesiti da automatski posećuju korisnički definisane pozicije koje imaju određeni nivo zuma; nakon određenog intervala provedenog na poziciji, kamera se pomera na sledeću poziciju.

5. Predefinisane alarmne pozicije – Kamere imaju mogućnost da se automatski pozicioniraju na određenu lokaciju ukoliko dođe do aktiviranja nekog alarmnog ulaza ili dešavanja nekog predefinisanog alarmnog stanja (na primer, aktiviranjem senzorskog ulaza na kameri ili detekcija pokreta).

Instalacija PTZ kamera

Postoji nekoliko parametara koji se trebaju uzeti u obzir pre početka instalacije PTZ kamere. U zavisnosti od korišćene tehnologije, potrebno je koristiti nekoliko tipova kablova:

• Analogni CCTV sistemi koriste napojne kablove, koaksijalne kablove za prenos video signala i UTP kablove za prenos kontrole
• HDCVI sistemi koriste samo napojne kablove i koaksijalne kablove preko kojih se prenosi video signal, audio signal i kontrola.
• IP sistemi mogu koristiti napojne kablove i UTP kablove za prenos komunikacija, ili samo UTP kablove putem kojih će se obavljati i napajanje kamere i komunikacija.

Napajanje

PTZ kamere poseduju po nekoliko ugrađenih motora koji predstavljaju veće potrošače u odnosu na standardne kamere za video nadzor. Napajanje kamere se može postaviti neposredno pored kamere ili može biti dostavljeno sa neke centralne lokacije putem napojnog kabla. Debljina i dužina napojnog kabla određuju maksimalnu udaljenost kamere od napajanja, odnosno maksimalnu dužinu napojnog kabla.

Neki modeli kamera koriste napajanje od 12 VDC, neke koriste 24VAC, dok se neke kamere mogu napajati korišćenjem PoE+ standarda o kome će više biti reči u delu teksta koji se bavi IP video nadzorom.

Video signal

Video signal se od kamere do snimača prenosi korišćenjem RG59 ili RG6 koaksijalnog kabla. U zavisnosti od tehnologije i tipa koaksijalnog kabla, maksimalna dužina koaksijalnog kabla varira i kreće se od 100 metara do 700 metara. Kod IP sistema, koristi se UTP kabl čija je maksimalna dužina 100 metara, ali se lako može nadograditi korišćenjem mrežnih svičeva o kojima će kasnije biti više reči.

Komunikacija

PTZ kamere se kod analognih CCTV sistema kontrolišu korišćenjem dvožične komunikacione magistrale. Za ovu magistralu se najčešće koristi UTP kabl. Kabl je vezan na RS485 port na uređaju za snimanje ili na RS485 port na tastaturi ili džojstiku. Ukoliko želite da ostvarite dvojaku komunikaciju, to možete učiniti tako što ćete vezati i tastaturu/ džojstik i kameru na RS485 port na snimaču. Na ovaj način kamerom možete upravljati i preko tastature i preko snimača i sa udaljene lokacije putem Interneta. Ukoliko imate više PTZ kamera, komunikacija između kamera i snimača može biti serijska ili povezana u takozvanu “zvezdu”. Na sledećoj slici je prikazano serijsko vezivanje PTZ kamera i snimača.

Kod novih HDCVI sistema, komunikacija se prenosi zajedno sa video i audio signalom preko jednog koaksijalnog kabla, tako da je sada instalacija dosta pojednostavljena u odnosu na standardne analogne CCTV sisteme.

Što se IP mrežnih sistema tiče, komunikacija se prenosi putem UTP kabla, odnosno putem računarske mreže, tako da se za međusobnu konekciju koriste mrežni svičevi.

Izbor pravog snimača

Svaka od navedenih tehnologija sa sobom donosi i svoje uređaje za snimanje. Prilikom kreiranja svog sistema za video nadzor potrebno je da uskladite tehnologije koje želite koristiti i na osnovu toga odaberete uređaj za snimanje koji zadovoljava Vaše potrebe. U sledećoj tabeli su prikazane neke od kombinacija koje su Vam na raspolaganju.

Svi naši sistemi za video nadzor omogućuju praćenje putem Interneta!

Mi Vam nudimo samo najbolje tehnologije. Svaka tehnologija sa sobom nosi određene specifičnosti. Ali jedna stvar koju svi oni imaju zajedno jeste nadzor, kontrola putem Interneta i pametnih mobilnih telefona.

Udaljeni pristup uređaju za snimanje

Udaljeni nadzor i upravljanje sistemom video nadzora sa bilo kog mesta u svetu jeste jedna od najvažnijih opcija koja je ugrađena u sve naše sisteme. Bilo kada i sa bilo kog mesta možete pristupiti svom sistemu video nadzora putem Interneta ili svog pametnog mobilnog telefona. Svi naši sistemi imaju ovu opciju ugrađenu u uređaje za snimanje. Sve što oni zahtevaju jeste Internet konekcija.

Kako sve funkcioniše…

Svaki uređaj za snimanje (DVR, eng. Digital Video Recorder, odnosno digitalni video snimač) koji imamo u ponudi poseduje standardni mrežni priključak, baš kao i Vaš računar. DVR se povezuje sa Internetom baš kao i Vas računar – jednostavno se korišćenjem mrežnog kabla priključuje nasvič ili ruter. Ukoliko nije moguće sprovesti kabl od snimača do sviča ili rutera, moguće je koristiti bežične USB mrežne kartice koje se priključuju na snimač i bežično ostvaruju konekciju sa Internetom. Sav udaljeni pristup, nadzor i upravljanje se obavlja korišćenjem ove Internet konekcije. Nakon što je konekcija uspostavljena, ostaje nam da podesimo samo još jedan parametar i možemo pristupiti sistemu sa bilo kog računara koji je povezan na Internet, sa bilo kog mesta u svetu. Što se tiče bezbednosti, nemojte brinuti jer Vi kontrolišete pristup korišćenjem korisničkih imena i lozinki.

Pristup putem pametnih mobilnih telefona je još jedan korak. Jednostavno preuzmite svoju besplatnu aplikaciju koju ćete koristiti za pristup svom sistemu video nadzora putem Interneta. Naši sistemi podržavaju iPhone, Android, Blackberry i Windows operativne sisteme na pametnim telefonima.

Saveti za izbor kablova

Kablovi kod analognih i HDCVI sistema

Sve kamere zahtevaju dve stvari: napajanje i prenos video signala. Sa svim trenutnim dostupnim tehnologijama, najpouzdaniji i najekonomičniji je još uvek koaksijalni kabl. Da, isti onaj koaksijalni kabl koji se već decenijama koristi u CCTV sistemima. Činjenica je da je koaksijalni kabl jeftin, izdržljiv, lak za korišćenje, pouzdan i pruža fleksibilnu instalaciju. Sa razvojem nove HDCVI tehnologije, koja omogućuje prenos FULL HD signala preko koaksijalnog kabla, ovi tipovi kabla će biti sa nama još dugo vremena. Ovo je važna stavka u razvoju sistema video nadzora, zato što je pre nastanka HDCVI tehnologije, samo IP sistem mogao prenositi FULL HD kvalitet slike i to korišćenjem mrežnog kabla.

Dvostruki kabl

Kabl koji sadrži dva tipa kabla je jedan od najpopularnijih i naziva se “dvostruki kabl”. Ovaj tip kabla u sebi ima napojni i koaksijalni kabl, a ima nekoliko prednosti:

• Fleksibilan je i lak za provlačenje
• Veoma je izdržljiv
• Do kamere se provlači samo jedan kabl
• Moguće je ostvariti velike razdaljine između kamere i snimača

Dvostruki kablovi su dostupni u koturovima od 100, 200 i 300 metara. Ove dužine Vam omogućavaju da jednostavno provučete instalaciju između kamere i snimača, bez nastavljanja kabla. Jedino što će Vam biti potrebno jeste stavljanje konektora za napajanje i prenos signala na kraj kabla. Takođe, dvostruki kablovi su dostupni i u kraćim varijantama od 10, 20 i 50 metara sa ugrađenim konektorima za prenos signala i napajanja.

Kablovi kod mrežnih IP sistema video nadzora

Mrežni IP sistemi koriste standardni mrežni kabl kategorije 5 ili 6 za prenos podataka kroz mrežu do uređaja za snimanje. Maksimalna razdaljina ovog kabla je oko 100 metara od kamera. Treba imati u vidu da ovo nije ograničenje mrežnih IP sistema video nadzora, već mrežnih tehnologija kojih se svi mrežni uređaji moraju pridržavati.

Napajanje kamera

Najlakši i najefikasniji način napajanja IP kamera jeste kupovina mrežnog snimača sa integrisanim takozvanim PoE portovima (PoE – eng. Power over Ethernet ili Napajanje preko mreže). Ovako u mnogome pojednostavljujete instalaciju ovakvog sistema. Sve što je potrebno jeste kabl koji se razvlači direktno između snimača i kamere. U ovoj tehnologiji uvodimo termin NVR (eng. Network Video Recorder ili Mrežni video snimač) kojeg ćemo se pridržavati u daljem tekstu. NVR koristi mrežni kabl da putem njega prenese napajanje do kamere, dok kamera isti taj kabl koristi da prenese podatke do NVR-a.

Drugi metod napajanja IP kamera jeste korišćenje uređaja koji se zove PoE injektor. Ovaj uređaj na isti način napaja IP kameru kao i NVR sa ugrađenim PoE portovima. Jedina razlika je što se PoE injektor mora nalaziti između NVR-a i kamere. U instalaciji to izgleda ovako: mrežni kabl iz nekog mrežnog sviča ide do PoE injektora, a iz PoE injektora izlazi drugi kabl koji sa sobom osim podataka nosi i napajanje do kamere.

Treći metod napajanja IP kamere jeste standardni metod lokalnog napajanja kamere sa ispravljačem na 12 volti.

Saveti prilikom pravljenja sistema

Nemojte suviše tražiti od kamere

Najčešća greška koju krajnji kupci prave jeste želja da jedna kamera radi ono što trebaju raditi dve ili tri kamere. Svi mi želimo maksimalno iskoristiti svaku kameru, ali ukoliko slika koju kamera pruža sa željenim podešavanjima nema dovoljno detalja, to neće biti isplativo rešenje. Svi smo već videli video zapise na kojima se vidi neka neželjena radnja (krađa, obijanje…), ali zbog nedostatka detalja na slici, počinilac nije mogao biti identifikovan. Imajte u vidu dva parametra kako bi izbegli ovakvu situaciju. Prvo, uvek koristite opremu najboljeg kvaliteta koju možete pronaći samo kod nas. Drugo, imajte u vidu daljinu odnosno širinu koju želite da kamera pokrije. Kao opšte pravilo, na željenoj udaljenosti objekta koji želite nadzirati, širina slike koju kamera treba pratiti ne bi trebala prelaziti 10 metara. Na sledećem primeru ćemo ilustrovati šta ovo znači.

Primer

Ukoliko koristite objektiv od 3,6mm (koji se inače smatra standardnim objektivom), tabela nam pokazuje da će slika na 8 metara udaljenosti biti širine 10 metara. Ovo je maksimalna udaljenost na kojoj možete očekivati prepoznavanje lika neke osobe. I da, kamera će naravno videti i mnogo dalje, ali će objekti biti mnogo mali i slika će pružati sve manje detalja što se udaljenost bude više povećavala. Ukoliko želite da vidite detalje na većim udaljenostima jednostavno koristite veće objektive kao što su 6, 8 ili 12mm objektivi. Ukoliko Vam sve ovo zvuči zbunjujuće, jednostavno rešenje jeste izbor kamere koja poseduje promenljivi odnosno varifokalni objektiv. On će Vam dozvoliti da nakon instalacije kamere podesite opseg slike koju želite pratiti.

Ostavite mogućnost proširivanja sistema

Po statistici, sistemi video nadzora se proširuju i do 35% nakon završetka prvobitne instalacije. Ovo se dešava iz dva razloga; prvo, krajnji korisnik nije odabrao adekvatan broj kamera koje su potrebne da bi se pokrio željeni prostor. Drugo, kupac je zaključio da mu sistem donosi željene rezultate i želi da ga proširi kako bi što više unapredio svoju bezbednost i iskoristio prednosti sistema video nadzora.

Iz ove lekcije možemo zaključiti da je uvek dobro kreirati takav sistem tako da se u budućnosti može proširiti. Što se kamera tiče, kamere uvek možete dodati; snimač je taj o kome trebate voditi računa, jer on ograničava broj kamera koje se mogu snimati. Snimači za video nadzor se najčešće proizvode u varijantama koje podržavaju četiri, osam, šesnaest ili trideset dve kamere. Ukoliko, na primer, kupite sistem sa četiri kamere i snimačem koji snima četiri kamere, a zatim na kraju zaključite da Vam je apsolutno potrebana i peta kamera… ta jedna kamera će biti dosta skupa, jer će Vam za tu kameru biti potreban još jedan snimač. Dakle, uvek je bolje odabrati snimač za jedan nivo veći od onog koji Vam je inicijalno potreban.