Video nadzor u školama

 

Poslednjih nekoliko nedelja smo svedoci učestalih nasilja u školama i školskim dvorištima. Zato su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavili da će video nadzor u svim školama u Srbiji uskoro biti povezan sa policijskim stanicama. 

Ovo će biti učinjeno u cilju da se poveća bezbednost đaka tokom boravka u školi i da se smanji i spreči vršnjačko nasilje.

Takođe, video nadzor koji će biti u svim školama povezan sa policijom, pomoći će da se smanji kriminal i oteraju narko dileri od škola.

Školska dvorišta nisu mesta gde se prodaje najveća količina droga, ali da jesu najopasnija mesta jer deca u školama provode dosta vremena, razmenjuju iskustva.

– Narkomanska infekcija se najbrže širi u školi i to je problem koji postoji. Ne prodaje se najviše droge oko škola, mnogo gora mesta su noćni klubovi, folkoteke, mesta gde se noću okupljaju mladi – rekao je Đorlijevski za RTS, prenosi Tanjug.


Procenjuje se da je u sektoru privatnog obezbeđenja zaposleno između 25.000 i 30.000 ljudi. Očekuje se da u narednom periodu javni sektor završi pr

Direktori i nastavnici ne mogu da obezbeđuju prostor oko škole i tu je najčešća zamka jer se deca u kafićima okupljaju na odmorima, ali da moraju preuzeti odgovornost za ekskurzije, proslave matura, kako deca ne bi došla u kontakt sa drogom.

– Mladi se identifikuju sa društvom i okolinom i to je najčešći uzrok da uđu u zavisnost od bilo koje psihoaktivne supstance, alkohola-  kaže Đorlijevski.

Počeci zavisnosti, nastavio je on, i dalje su marihuala, amfetamini (spid), sintetički kanabinoidi. Roditelji moraju više da se uključe da prate svoje dete, kaže Đorlijevski i dodaje da policija organizuje predavanja za roditelje u školama , ali da je odziv još loš.

– Narkomanija jedina bolest koju čovek sam odabere, ne prenosi se – zaključio je Đorlijevski.

Video nadzor u školama i praćenje od strane policije neće rešiti sve probleme ali će uticati na njihovo smanjenje. Zato se svi kao pojedinci i društvo moramo uključiti u rešenje pomenutih problema.

Izvor: RTS